Onnerpolder, Kropswolderbuitenpolder, Oostpolder, Westebroeksemadepolder

Tussen Hoogezand, Zuidlaren en Haren is een prachtig natuurgebied tot ontwikkeling gekomen. Die bestaat uit o.a. de Westerbroeksemadepolder, Kropswolderbuitenpolder, Onnerpolder en Oostpolder gelegen rondom het Zuidlaardermeer. Het gebied is in beheer bij het Het Groninger Landschap.

onnerpolder
Onnderpolder

In de Onnerpolder hebben het afgelopen jaar voor het eerst Witvleugelsternen gebroed.

Witvleugelstern
Witvleugelstern

Een uniek feit want dit is de enige plek in West Europa. Tevens is dit een broedplaats voor de Zwarte Stern.

Zwarte-stern
Zwarte stern

En sinds lange tijd heeft de Kemphaan hier ook jongen groot gebracht. De laatste tijd houden zich hier ook drie zeearenden op. Er is voor deze vogels genoeg voedselaanbod in vorm van ganzen die hier in grote getale te vinden zijn. In de Westerbroeksemadepolder kun je o.a. de lepelaar vinden. Met enig geluk kun je in het Zuidlaardermeer op rustige dagen in de avond de Bever zien zwemmen.
Andere vogelsoorten die je hier kunt zien zijn o.a. Geoorde fuut, Grote Zilverreiger, Bruine kiekendief, Visarend.

 

De Onlanden

In de kop van Drenthe ligt een waterwingebied genaamd de Onlanden.

Onlanden
De Onlanden

Men is een viertal jaren bezig geweest met de inrichting daarvan en nu moet het verder tot ontwikkeling komen. Het is een groot gebied van ongeveer 2500 ha. Ook in dit gebied zijn inmiddels vele soorten vogels te zien waaronder baardmannetjes. Het is vanuit Steenbergen met de fiets te bereiken. Sinds kort huizen er enkele visotters. Er is in elk geval één mannetje en een vrouwtje waargenomen maar vermoedelijk zitten er twee vrouwtjes. In de winter is regelmatig de Klapekster in het gebied te zien. Ook is de Velduil al waargenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *